ראש מחלקת חקירות בכיבוי אש: "השריפות בנובמבר – טרור"

ראש מחלקת חקירות בכיבוי אש: "השריפות בנובמבר – טרור"

טפסר רן שלף, האחראי על חקירת גל השריפות האחרון, מפזר את הספקות בנושא: "כמעט 90 אחוז מהשריפות המשמעותיות היו הצתות. המציתים היו ערבים, היישובים שנשרפו היו של יהודים". ראיון מאת גלעד צוויק

אפריל 4, 2017

כמעט חצי שנה חלפה מאז גל השריפות הגדול של נובמבר, והנרטיב המרכזי שהשתרש בתקשורת ואצל ליאור שליין ב'גב האומה' הוא שלא היה מדובר בהצתות מכוונות אלא בצירוף מקרים, שינויי אקלים ושלל הסברים שונים ומשונים. טענת ראש הממשלה וגורמים נוספים כי ישראל חוותה "טרור הצתות" זוכה לזלזול בוטה מעל דפי 'הארץ' ובקרב חברי הכנסת של השמאל, וניסיונות להציג מידע סותר נתקלים בחומות של השתקה והפחדה.

מי שיודע את האמת הוא טפסר רן שלף, ראש מחלקת חקירות ברשות לכבאות והצלה, והאיש המוסמך ביותר במדינת ישראל בתחום. שלף, שמתוקף תפקידו היה ממונה על חקירת גל השריפות בנובמבר, טען כבר בסוף נובמבר ב'ידיעות אחרונות' כי ישראל חוותה גל הצתות, אך נזהר במקביל מלעשות את הצעד הנוסף ולהגדיר את אופי האירוע במסגרתו שטחים נרחבים במדינת ישראל עלו בלהבות. רק לאחרונה, לאחר שהתברר לו כי ישראלים רבים ממשיכים להיות משוכנעים שהטענה כי ישראל חוותה לפני כחצי שנה גל של הצתות מכוונות היא בגדר "הסתה" או אגדה אורבנית, הבין שלף שהציבור הישראלי צריך לדעת את האמת על מה שהתרחש במדינה בנובמבר 2016.

"כן, היה פה טרור הצתות", קובע שלף בחדות בראיון מיוחד ל'מידה'. "אין פה בכלל דילמה ואין פה ספק. כל היישובים שנשרפו בשריפות הגדולות היו של יהודים, כל מי שנעצרו או שהוגשו נגדם כתבי אישום היו ערבים, ומבדיקה יסודית שערכנו, באף מקום אחר במזרח התיכון, כולל לא אצל הפלסטינים, לא חוו גל שריפות בעוצמה שאנחנו חווינו".

קרדיט: Shutterstock.

תסכולו של שלף לנוכח המסר שהשתרש בתקשורת גדול, כאשר הממצאים הברורים שבידיו שונים לחלוטין. כבר בימים הראשונים של האירועים, עוד בטרם כבתה האש, ביקשו ח"כים מהשמאל ומכלי תקשורת מסוימים להנחיל נרטיב שלפיו מקורן של השריפות אינו בהצתות. "לגל השריפות אחראים שינויי האקלים, לא הצתות", פסקו בנחרצות ב'מעריב' ימים ספורים מתום האירועים, והוסיפו כי הטענות להצתות הן בגדר "עשן בלי אש". בערוץ 2 תהו "מה נשאר מההצהרות" של ראש הממשלה ושרים בכירים כי ישראל חוותה גל טרור של הצתות, ודיווחו לצופים "על גל טרור ההצתות שכנראה לא היה".

בינואר האחרון ניסה עיתונאי 'מעריב' קלמן ליבסקינד לנפץ את בועת ההכחשה, כאשר חשף דו"ח של 'הרשות לכבאות והצלה', הקובע כי מקורם של קרוב ל-90 אחוז ממוקדי השריפות הגדולות היה הצתה, אך ב'הארץ' לא התרשמו וטענו כי מדובר ב"אש בלי עשן". בעיתון השמאל אף האשימו את הרשות לכבאות שעשתה "מאמץ יצירתי" בניסיון לשכנע את הציבור כי ישראל חוותה גל הצתות על רקע לאומני, "בלי גיבוי מספיק בראיות". ח"כ אחמד טיבי דרש מהשר לביטחון הפנים גלעד ארדן ומהמפכ"ל רוני אלשיך להתפטר, כאשר תהה "מה נשאר מהשקר הזה של טרור ההצתות?"

בפועל, נראה כי "טרור ההצתות" אינו "שקר", אלא דווקא תיאור מדויק של המציאות. הרשות לכבאות והצלה מיפתה כ-1,700 מוקדי שריפות בישראל וביו"ש בנובמבר האחרון. חלק מהשריפות היו ביישובים יהודיים וחלק ביישובים ערביים – חלקן נגרמו כתוצאה מרשלנות ותנאי מזג אוויר וחלקן האחר כתוצאה מהצתות. כך או אחרת, הרוב המוחלט של השריפות היו בהיקף קטן וכובו תוך זמן קצר כשהן גורמות לנזק זניח בלבד. "השריפות האלו היו קטנות וכמעט חסרות משמעות ולכן לא נכללו בסטטיסטיקה שלנו", מסביר שלף.

הסטטיסטיקה הרלוונטית אליה מתייחס רמ"ח חקירות בכבאות והצלה נוגעת לשריפות ה"גדולות" או "המשמעותיות" – שריפות שכדי לכבותן נדרשו למעלה מ-10 צוותי כיבוי, ושיצרו את מירב הנזק לטבע ולרכוש, דוגמת השריפות בחיפה, זיכרון יעקב או נטף. ברשות לכבאות והצלה סיווגו 80 מוקדי שריפות כ"גדולות" (מתוך כלל 1,700 מוקדי השריפות). שלף מאשר את הנתונים שפרסם ליבסקינד, שלפיהם קרוב ל-90 אחוז מהשריפות הגדולות (71 מתוך 80) נגרמו כתוצאה מהצתות. הוא גם מוסיף כי כלל השריפות הגדולות התרחשו בקרבת יישובים יהודים. "אתה רואה שבימים הראשונים של האירועים המאזן בין שריפות שפרצו בגלל רשלנות ובין שריפות שנגרמו מהצתות היה יחסית מאוזן", מסביר שלף, "ואז, ככל שחלפו הימים, פתאום אתה מבין שכל השריפות נגרמות מהצתות. מישהו הבין את הפרינציפ שבמזג האוויר שהיה אז, שכל דבר יכול להתלקח לשריפה".

ב'הארץ' טענו שהממצאים שהצגתם לא גובו בראיות.

"יש מי שמשחק עם הדברים. העיתונאים כותבים לפי האג'נדה של העיתון שלהם. אני יכול להוכיח בפני כל אחד שרוצה שהנתונים האלו נכונים, ברמה שגם הדיוט שלא מבין בנושא יסכים איתי אחרי שאראה לו את הממצאים".

לדעתך מנסים להסתיר את האמת כדי לשרת אג'נדה?

"יכול להיות, לא יודע ולא יכול להילחם בזה. אני איש מקצוע ומציג את העמדה המקצועית שלי בכל מקום שאתבקש. אותי המשחקים האלו לא מעניינים. עובדה שבשריפה בבית מאיר תפסו שני פלסטינים מיריחו שבאו לגנוב, ואני אומר לך שסיכויים גבוהים ששופט היה מכניס אותם לכלא אם היו מאשימים אותם בהצתה. אבל מה גילינו בסוף? שהמג"בניקים שחיפשו את הפלסטינים האלה הרימו פצצות תאורה והפצצות הן אלו שיצרו את הדליקה. אני מספר את זה כדי להראות שאותי לא מעניין להאשים אף אחד, אותי מעניינת האמת. אני בודק כל מקרה באופן פרטני, ובסוף נותן תמונה כללית. וכן, התמונה הכללית היא שמדינת ישראל עברה בנובמבר האחרון גל טרור של הצתות".

ביצעתם בדיקה השוואתית שלא התרחשו אירועים דומים באזורים סמוכים לישראל?

"כמובן. מזג אוויר לא מכיר בגבולות, ועובדה שבלבנון, סוריה, ירדן, עיראק, מצרים וכל יתר המדינות השכנות לא עברו כלום לעומת מה שאנחנו עברנו".

ומה בנוגע לרשות הפלסטינית?

"גם שם בדקנו. באותה תקופה הם המשיכו לבצע שריפות אשפה כמו שהם תמיד עושים, אבל זה נעשה כרגיל תחת השגחה במקומות מיועדים, ולכן זה לא התפשט לשריפות ענק כמו אצלנו".

להמשך כתבה לחצו על הקישור.

מתוך כתבה באתר ״מידה״

אולי יעניין אותך

גובה הלהבות

כ־125 אלף שריפות בשטחים פתוחים התחוללו בשנים האחרונות, אך רק שברירי אחוזים מהן נחקרו - למרות שכולם מודים שמקרי ההצתה רבים פי כמה • הסיבה: תעדוף לחקירת שריפות מבנים וסוגי טרור אחרים, וקושי רב להוכיח הצתה בזדון
מתוך אתר ״ישראל היום״, מוסף ׳ישראל השבוע׳
דצמבר 2, 2016

הגורמים לשריפות ביערות ובחורשים בישראל ועלות כיבוין

חקירת שריפות מאפשרת ללמוד על הגורמים לשריפות ולהתאים תוכנית מניעה לצמצום מספר השריפות הנגרמות מהם. ישנן פעולות מניעה כלליות, וישנן פעולות מניעה ספציפיות המתאימות לגורמים שונים.
מתוך אתר ״אקולוגיה וסביבה״
יוני 19, 2018

"לי ולתעשיין יש את אותו האינטרס – שהמפעל לא יעלה באש"

ניתן להקל על התעשייה באמצעות הפחתת רגולציה ושיתוף פעולה עם התעשיינים כך אמר נציב כבאות והצלה, רב טפסר דדי שמחי, למגזין של התאחדות התעשיינים.
מתוך אתר ״כבאות והצלה לישראל״
דצמבר 23, 2018